Siltaesteet

PULKKILANHARJUN SILLAT PURJEHDUSESTEINÄ

Pulkkilanharju sijaitsee Asikkalassa, Päijänteen eteläpäässä. Pulkkilanharjun kautta on maayhteys Vääksystä Kalkkisten kylään ja Sysmän kunnan kautta edelleen 4-tielle ja Luhangasta Kärkisten 18 metrin alituskorkeuden sillan kautta Korpilahdelle (VT 9).

Tieyhteys toimi vielä 1960 -luvulla Pulkkilansalmen lossin varassa, mutta 1970 luvulta alkaen lossin tilalla on ollut pitkä maapenger, jossa on vain matala 2,5 metrin alistuskorkeudella oleva rautasilta. Tähän loppui Päijänteen vapaa purjehdittavuus rajoittamattomilla mastonkorkeuksilla. Purjehtijoiden tarpeet otettiin pengertien rakentamisen yhteydessä huomioon vain hyvin lyhytnäköisesti rakentamalla Karisalmeen 11 metrin alituskorkeuden terässilta. Päijänteellä oli tuolloin vain pieni määrä matkapurjehdukseen soveltuvia veneitä, joiden kaikkien mastonkorkeudet olivat alle 11 metriä. Pohjoismaiset kansanveneet ja Hai-veneet pääsivät hyvin Karisalmen sillan ali.

Karisalmen sillankorkeus riitti purjeveneiden mastoille vain 10 vuotta eli 1970-luvun ajan, mikä kertoo siltasuunnittelijoiden lyhytnäköisyydestä. 1980 -luvulla mastojen korkeudet nousivat pääsääntöisesti yli 11 metrin ja vesistön suurin matkapurjehduskilpailu Päijännepurjehduksen eteläpää piti siirtää Vääksystä Pulkkilanharjun pohjoispuolelle – aluksi ravintola Reimarin alueelle ja laitureiden puutteen vuoksi myöhemmin Padasjoelle. Asikkalanselkä oli jäänyt useimpien veneiden osalta pois purjehdittavasta Päijänteestä.

MUUT SILTAESTEET

Pulkkilanharjun siltaesteiden jälkeen pahimmiksi siltaesteiksi jäävät

– Vääksyn kanavan silta (10 m)

– Vuoksen salmen silta (12,5 m, Luhangan reitti)

– Louhunsalmi (3 m, Säynätsalo)

– Äijälän salmi (10 m. Jyväskylä)

– Jyväsjärven silta (10 m)

Päijänteellä on lukuisia muitakin siltoja, mutta ne sijaitsevat alueilla, joille ei purjeveneillä muutoinkaan mentäisi esim. matalien ja kivikkoisten vesien vuoksi.

Päijänteeltä muille vesistöalueille menevillä reiteillä on myös siltaesteitä:

– Kalkkisten kanavan silta (11 m)

– Kalkkisten silta (14 m)

– 4-tien silta Heinolassa (14 m)

Päijänteeltä Vaajakosken kautta Leppävedelle ja Keiteleen vesistöön kanavaa pitkin mentäessä on lukuisia niin matalaa siltoja, että jopa mastonkaatolaitekin on kaadettava

TOIMIVAT SILLAT

Korpilahdella Kärkisten salmessa sijaitsee 18 metrin alituskorkeuden silta on hyvä esimerkki veneilijöiden tarpeiden huomioimisesta. Sillan ali pääsevät kaikki Päijänteellä liikkuvat purjeveneet – suurimmat muutaman senttimetrin tarkkuudella!

Toinen hyvä esimerkki on Padasjoella Kellosalmen avattava läppäsilta mantereen ja Virmailan saaren välissä. Silta avautuu itsepalveluperiaatteella narusta vetämällä.

 

Lue lisätietoja Wikipediasta.

 

Mainokset

Jätä palautetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s