Rantautumisesteet

Tälle sivulle kootaan tietoa jokamiehen oikeuksien laittomista loukkauksista Päijänteellä, kuten Linnasaaren Västingin laguunista ja Vähä-Juureksen eteläpuolella sijaitsevista Viinasaarista. Jos lukijoilla on omakohtaisia kokemuksia muista kuin tässä mainituista alueista, laittakaa tietoa tulemaan kommenttiosaston kautta tai suoraan osoitteella hannu.makinen (at) cec.jyu.fi, täydennän sivuja uusien tietojen perusteella.

N7 kuvat elok 2013 784

Linnasaari Tehin selän eteläreunassa on eräs Päijänteen upeimmista saarista. Saaren pohjoinen laguuni Västingin lahti on ollut suosittu purjeveneiden rantautumispaikka täydellisen suojaisuuden ja syvän rannan vuoksi. Purjeveneen saa kiinni rantapuihin helposti. Alue on rakentamaton, joten jokamiehen oikeudet ovat voimassa. Päijänteen rantakaavassa alue on merkitty metsätalousalueeksi, jolla on matkailullista käyttöä.

Saaren omistajavaihdoksen myötä purjehtijoiden kuvassa näkyvälle rannalle  ilmestyi lappuja, joissa kiellettiin maihinnousu rikoslain pykäliin vedoten ja väittämällä aluetta ”pihapiiriksi”. Ne, jotka eivät laittomia uhkauslappuja kunnioittaneet, saivat kokea miltä tuntuu, kun 135 hevosvoimaisella vesiskootterilla ajetaan aaltoja peräköyden ympäri esim. 20 minuuttia. Saaren omistaja kävi hyvin nopeasti häätämässä kaikki tulijat ja nykyisin uskaliaita rantautujia on vähän.

Kallion laella on muinaismuistolain suojelema heimoriitojen aikainen puolustuslinna ja upeat näkymät Tehille. Siksi monet haluaisivat käydä saarella joka kesä, mutta eivät uskalla saaren omistajan erittäin aggressiivisen käyttäytymisen vuoksi. Omistaja on sijoitellut isännänviirejä ympäri saaren rantoja noin puolen kilometrin välein synnyttääkseen vaikutelmaa ”pihapiiristä”. Isännänviiri ei kuitenkaan tee rannoista ”rakennettuja”. Päärakennus on saaren sisäosassa eikä näy millekään rannalle.

Saarella vierailijan kannattaa pitää kameraa valmiina ja kuvata videolle mahdolliset häirintäyritykset ja tehdä niiden avulla tutkintapyyntö poliisille. Omakohtaisen kokemuksen perusteella se synnyttää ”oikeuden” käydä saarella, mutta lievempiin häiriöihin silti kannattaa varautua – esim. suurella veneellä ajetaan täysillä mahdollisimman läheltä rantautunutta venettä.

Karkotusta voimatoimin

Kuvassa saaren omistaja Teemu Uimonen on aloittanut saarelle rantautuneen veneen 20 minuuttia kestäneen karkotuksen vuonna 2008.

v. 2008 kieltotaulu 291

Tällaiset laput todellisen pihapiihin ulkopuolella ovat laittomia ja poliisin pitäisi ne poistaa.

Toinen yleisesti tunnettu jokamiehen oikeuden rikkomus on Vähä-Juureksen Viinasaarilla, rantautumispaikka on merkitty kirjaimella A. Saareen on laitettu rantautumisen kieltäviä lappuja, mutta niistä ei tarvitse välittää – ne ovat laittomia. Saaren omistajalla on mökki pääsaaressa. Mökki ei näy rantautumispaikkaan, vain isännänviiri näkyy. Saaren omistajan ei tiedetä käyneen ketään häätämässä, joten rantautumisen voi tehdä levollisin mielin. Paikka on erittäin suojainen ja syvärantainen – kulku on sekä luoteesta että etelästä.

Vähä-Juures sieppauskuva

POLIISILTA 21.4.2015 LUPA POISTAA LAITTOMAT TAULUT!

Olemme saaneet  Hämeen poliisilta (rikoskomisario Ville Hahl) vastauksen Talvipäivillä esittämäämme vaatimukseen, että laittomat kieltotaulut Linnasaaren Västinginniemestä ja Viinasaarilta on poistettava.
 
Vastauksessa poliisi viittaa luonnonsuojelulain 5 luvun 36 §:ään: ”Maa- tai vesialueelle ei saa pystyttää sellaista kulkemisen, maihinnousun tai muun jokamiehenoikeuden käyttämisen kieltävää taulua, jonka asettamiseen ei ole lakiin nojautuvaa perustetta.” Laissa ei kuitenkaan ole asetettu rangaistussäädöstä. Jos joku tällaisen taulun asettaa, ei taulun asettaja syyllisty rangaistavaan rikokseen. Mutta kieltotaululla ei ole mitään  lainvoimaa. Siksi kieltotaulua ei tarvitse noudattaa.
 
Loppulause poliisin kirjeessä:
 
”Koska kieltotaulut ovat yksiselitteisesti täysin perusteettomia ja niillä ei fyysisesti estetä kenenkään liikkumista ja se, että niiden asettaja ei ole syyllistynyt rangaistavaan tekoon, ei poliisilla ole tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin niiden poistamiseksi. Jos joku yksityishenkilö haluaa poistaa kyseiset kieltotaulut, ei hän syyllisty toiminnallaan mihinkään rikokseen.”
 

Mainokset

Responses

  1. Vanhana Päijänteen veneilijänä, sekä muitakin vesiä kiertäneenä ihmettelen Teemu Uimosen käytöstä, koska Linnasaaren Västingin laguunin pohjoisrantaan kiinnittyneistä veneistä ei ole hänelle mitään haittaa. Itsekin useasti käyneenä tiedän paikan hienouden ja tehin myrskyiltä suojaisena.
    Toivoisin Uimosen antavan perusteellisen selityksen miksei hänen mielestään sinne ei voi rantautua. Tiedän että hän on itsekin veneilijä, joten onko häntä kaltoin kohdeltu veneilypiireissä (vesijetillä ajelua en laske veneilyksi).

    • Aiheesta paljon keskusteluja käyneenä milloinkaan ei ole tullut esille, että Teemu Uimosta olisi käsitelty siten kuin hän käsittelee muita. Kyseessä on piittaamattomuus Suomen laeista jokamiehen oikeuden osalta. Uimonen on eräässä karttapiirroksessa määritellyt piha-alueekseen koko Västingin niemen, vaikka hänellä on saaren sillä puolella vain satunnaisesti käytettävä venelaituri.

      Uimonen on sijoitellut isännänviirejä noin puolen kilometrin välein kilometrien mittaiselle rantaviivalleen. Niillä hän ilmeisesti pyrkii signaloimaan saarta lähestyville veneille valheellisesti, että koko ranta on rakennettua pihapiiriä. Järveltä ei itse asiassa mistään suunnasta näe hänen pihapiiriään, koska se sijaitsee saaren keskellä. Saaren itäpuolella Uimosen omistukseen kuuluu mm. noin 200 metriä hiekkarantaa, jolta hän on käynyt häätämässä kaukaisimmastakin kolkasta pikkuveneillä uimaan pyrkineet. Sielläkään ei ole mitään rakennettua pihapiiriä.


Jätä palautetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: